Çilek Yetiştirme Yöntemleri Bakımı Ekimi Mevsimi
International Trade Centre verilerine göre dünya çapında en çok yetiştirilen meyve %13 ile muz ilk sırada iken çilek %3.8 oranı ile 7. Sıradadır. Çilek yetiştirmek için çeşitli ekolojik koşullar ve yöntemler kullanılabilir. Geleneksel çilek yetiştirme teknikleri meyveleri hastalık ve zararlılara karşı korumakta zorluk çekebilir.
Çilek üretiminde yüksek verim için solarizasyon ve kimyasal temizlik uygulanır. Bu yöntem hem masraflı hem de toprakta ve çevrede zararlı olabilir. Sonuç olarak, çilek üreticileri zaman zaman farklı yolları dener.
İstenilen çilek verimini elde etmek için doğru çilek türü seçilir. Toprak koşullarının uygun hale getirilmesi, uygun sulama yöntemleri, hastalık ve zararlılara karşı koruma ve ekim sonrası bakımların zamanında yapılması, yetiştiriciliğin önemli unsurlarıdır.
Günümüzde çilek yetiştirmenin birçok farklı yolu vardır. Topraksız tarım, bitkinin kök ortamına besin ve su bileşenlerinin yeterli miktarda verilmesini sağlar. Çilek yetiştiricileri bu yöntemi kullanabilir.
Dünya nüfusunun hızlı büyümesi, verimin artmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle, meyve ve sebze yetiştiriciliği için Migma özel gübreler ve yeni teknikler gereklidir.
Çilek Nasıl Ekilir?
Çilek dikiminde arzu edilen verimi elde etmek için önemli noktalara dikkat edilmesi gerekir. Ekimden önce fümigasyon, tehlikeli canlılardan korunma yöntemidir.
Toprak her zaman nemlidir.
Toprağın kireç içeriği düşük olmalıdır.
Çileğin toprağa yakın yaprakları ve meyveleri güneş görmelidir. Verim oranının artmasında güneş önemli bir rol oynar.
Çilek yapılacak topraktaki pH oranı 5,5 ila 6,5 arasında olmalıdır.
Çilek ne kadar sürede büyür? Sorusunun cevabı ise çilek yaklaşık 30-40 gün zarfında büyümeye başlar. 70-90 gün zarfında ise ilk meyvesini verir.
Çilek Yetiştiriciliği ve Bakımı Nasıl Yapılır
Tarım Orman Bakanlığı verilerine göre Akdeniz Bölgesi en uygun yer olduğu 2020 yılında %23,8 üretim oranının üzerine çıkan Antalya ve Mersin ile gösterilmektedir. Daha sonra Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleri geliyor.
Çilek yetiştiriciliğinde Kasım, Aralık ve Ocak aylarında ürün elde edilebilir. Bölgenin erken yetiştiriciliğinde çok önemlidir.
Seralarda (ısıtmalı, ısıtmasız, cam ve plastik) çilek üretimi için yüksek ve alçak tüneller kullanılır. Örtü altı yetiştiricilikte dikkat edilmesi gereken en önemli şey, çiçek açan çileklerin dona uğramaması. Bunun için serada ısıtma ve sisleme yapılıyor. Zaman içinde ikinci bir tünel inşa etmek ikinci bir seçenek olabilir.
Açık yetiştiricilikte ilkbahar geç donları Akdeniz bölgesinde sorun olabilir. Gerekli önlemlerin alınması durumunda, çilek hasadı her yerde farklı olabilir. Mart ortalarında ilk ürünler Akdeniz'de toplanmaya başlıyor. Diğer yerlerde hasat mayıs ve haziran aylarında gerçekleştirilebilir. Açık yetiştiriciliğin örtü altından daha düşük verim verdiğini gösteren bir grafik de mevcuttur.
Çilek Bakımı Nasıl Yapılır?
- Yabancı otların çıkmamasını sağlayın ve yüksek kaliteli erken ürün elde etmeyi hedefleyin. Masuralar siyah plastikten yapılmıştır. Bu örtme işlemi, yaz dikimlerinde dikim sonrası, kış dikimlerinde ise dikim öncesi yapılır.
- Çilek üretiminde sulama yöntemlerini merak ediyorsanız, çileklerin suya karşı hassas olduğunu bilmenizde yarar var. Çok fazla sulama mantar oluşumuna neden olabilir. Damla sulama ve karık sulama çileğin su ihtiyacını karşılayabilir.
- Toprak analizi, gübrelemenin miktarını belirler. Toprak veya yapraklar gübre ihtimali vardır. Toprak gübreleme için damla sulama da gereklidir. Bu yöntemin gübre kaybını azaltma yeteneği daha yüksektir. Ticari birçok bitki gibi çilek de azotlu gübre gerektirir. Azot desteği dikimden bir ay sonra başlar ve hasat sonuna kadar devam eder.
- Kışın soğuk iklimlerde zaman zaman gübre verilir. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çilek yetiştiriciliği broşürüne göre, azotlu gübreler dekara yaklaşık 25-30 kilogram saf azot düşecek şekilde kullanılır. Bu oran, aylara bölünerek hesaplanmıştır.
- Damla sulaması yapılıyorsa, bu gübre her hafta verilebilir. K içerikleri, kış soğuklarına dayanıklı olmak, meyveye tat- aroma sağlamak, meyve içini etlendirmek için kullanılır. Toprakta çok fazla kireç yoksa destek meyvelerin yumuşamasını önler. Kireç içeriği yüksek olan topraklarda pH'ı düzenlemek çok önemlidir. Çiftçilerimiz, pH 6,5'i geçtiğinde kloroz oluşabileceği konusunda uyarılıyor. Bunun önlenmesi için şelatlı gübreler kullanılması tavsiye edilir.
- Çileklerin bakımı sırasında sararan yapraklar temizlenmelidir. Kolların ayrılmaması verimi azaltır.
- Hastalık ve zararlılar çilek kök, meyve ve yaprakları etkiler. Kök sorunları, toprak fümigasyon veya sterilizasyon yoluyla ortadan kaldırılmalıdır. Meyve çürüklerini önlemek için sistematik olarak pestisitler ve ilaçlar atılabilir.
- Örtü altı yetiştiriciliği için havalandırma, özellikle çürüklerin yaygın olduğu yerlerde çok önemlidir. Yaz aylarında, sıra üzeri ve sıra arası mesafeler dikimlerde daha geniş tutulur. Bu nedenle bulaşma olasılığı azalır. Çilek bakımı sırasında çileğe en çok zarar veren böcekler kırmızı örümcek, yaprak bitleri, dana burnu böceği ve kadı lokmasıdır.
Çilek Ekimi Ne Zaman Yapılır?
Çilek yetiştirmek, iklime ve çilek çeşidine bağlı olarak farklı olabilir.
Çilek fidesi dikimi, ılıman iklim bölgelerinde Ekim ayı sonundan Kasım ayı başlarına kadar yapılır.
Sıcak iklim bölgelerinde çilek fidesi dikimi Eylül ayından Kasım ayına kadar yapılabilir.
Soğuk iklim bölgelerinde çilek fidesi dikimi Nisan ayından Mayıs ayına kadar yapılabilir.
Çilek ekimi konusunda don tehlikesi ve toprak sıcaklığı, dikkat edilmesi gereken noktalar arasındadır.
Don tehlikesinin geçmesini beklemeniz faydanıza olacaktır. Çilek soğuk havalara karşı hassas bir meyve türüdür. Toprak sıcaklığı ideal olarak 10 ila 15 derece arasındadır. Çilek fidesi dikimi öncesinde bol miktarda yağış alan toprak da tercih edilir.
Bazı ünlü çilek çeşitlerinin ekim tarihleri şunlardır:
Albion, Chandler, Selva: Eylül ve Kasım aylarında
Elsanta, Jewel, Seascape ise Mart ve Mayıs aylarında ekilmelidir.