Organik ve Organomineral Gübreler
İçerisinde hem organik madde hem de besin elementleri bulunan bir gübre türüdür. Organik madde toprağın yapısını zenginleştirir, su tutma kapasitesini ve toprağın organik maddesini arttırır. Bitkileri daha sağlıklı büyümeye teşvik eder.
Bu gübreleri tercih etme amacı, toprak verimliliğini artırmak, bitki besin maddelerini sağlamak ve doğal kaynakları daha sürdürülebilir bir şekilde kullanmak amaçlanır. Organik ve mineral yapıdaki bu gübreler toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapılarını iyileştirir. Bu gübreler sayesinde daha sağlıklı meyve ve daha sağlıklı bitki gözlemlenir. Bitki büyümesine teşvik etmek için kullanılan gübre çeşitlerinden bir tanesidir.
Besin elementleri ise bitkinin yaşamsal fonksiyonlarını etkileyen, daha sağlıklı gelişmesini sağlayan bileşiklerdir.
Örneğin Azot; protein sentezinde görev alır. Bitkinin gelişmesini, boylanmasını, meyvenin büyümesini sağlar.
Fosfor kök gelişimi, çiçeklenmeye teşvik etme ve meyve oluşumu için önemlidir; potasyum ise bitkilerin su dengesini düzenler, hastalıklara karşı dirençlerini artırır, meyveyi renklendirme, genel büyümeyi ve iç dolgunluğa (etlenmeye) teşvik eder. Mikro besin elementleri ise birbirleri ile entegreli bir şekilde çalışır. Bir tanesinin eksik olması durumunda diğer besin elementlerinin alımı yavaşlar. Genellikle mikro besin elementleri çiçek ve polen artışını sağlar.
Organik ve Organomineral Gübreleri tercih etme amacı, toprak verimliliğini artırmak, bitki besin maddelerini sağlamak ve doğal kaynakları daha sürdürülebilir bir şekilde kullanmak amaçlanır. Organik ve mineral yapıdaki gübreler toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapılarını iyileştirir. Bu gübreler sayesinde daha sağlıklı meyve ve daha sağlıklı bitki gözlemlenir. Bitki büyümesine teşvik etmek için kullanılan gübre çeşitlerinden bir tanesidir.